Esküvői tradíciók és babonák
Esküvői dekoráció

Esküvői tradíciók és babonák

Sok furcsa és ma is élő esküvői tradíció létezik; néhányat ezek közül talán te is betartasz a saját esküvődön. A legtöbb azért alakult ki, hogy elkerüld a balszerencsét, de mára a pontos jelentésük és eredetük megkopott. Lássunk néhány érdekes példát.

A fátyol eredeti szerepe például az volt, hogy elrejtse az arát a gonosz szellemek elől, akik féltékenyek voltak a boldogságára.

Eredetileg cipőket kötöttek a fiatal pár autója után, manapság már üres konzerves dobozokat használnak. Az eredeti szokás a jó szerencsét szimbolizálta, a zaj pedig elijesztette a gonosz szellemeket.

Manapság konfettit vagy virágszirmokat dobnak a jegyespárra, mikor kilépnek a templomból, régen viszont rizst szórtak (néhol még most is ez a divat), amely a termékenységet és jó szerencsét jelképezi.

Esküvői dekoráció, esküvői meghívók, menyasszonyi csokor, esküvői dekoráció Budapest, menyasszonyi csokor Budapest, esküvői meghívók Budapest

Az eső rosszat jelent az esküvőd napján, és nem csak azért, mert tönkremegy a frizurád, hanem mert borús napok kísérnek majd végig a házasságodban is. Viszont ha pókot látsz, vagy kéményseprővel, esetleg fekete macskával találkozol ezen a napon, az szerencsét jelent.

Az egyik legismertebb tradíció, hogy rosszat jelent, ha a vőlegény az esküvő előtt meglátja a menyasszonyt a ruhájában. Ez a szokás egy kevésbé romantikus hagyományhoz nyúlik vissza, mégpedig olyan időkre, amikor az előre elrendezett házasságok természetes dolognak számítottak. Azért nem engedték, hogy a két fiatal lássa egymást az esküvő előtt, mert féltek, hogy egyikőjük megszökött volna.

És vajon miért emeli át a vőlegény a menyasszonyt a küszöbön? A középkori Európában úgy hitték az emberek, hogy a rossz szellemek a menyasszony lábán keresztül léphetnek be a lakásba, ezért a vőlegény inkább ölbe kapta az arát, hogy biztosra menjen.

Már a menyasszony ruhája is egy hagyomány önmagában, hiszen régen a fehér ruha a tisztaságot, érintetlenséget, szűziességet jelképezte. Azt is mondogatták, hogy ha egy kockacukrot rejtünk a kesztyűnkbe, az megédesíti a házasságot. És persze mindenki ismeri a “valami régi, valami új, valami kölcsönkért és valami kék” mondást. Ennek megfelelő tárgyakat kell beszereznünk az esküvőnkre. Ám a mondóka végét sokan nem ismerik, mi szerint “kell még egy pénzecske a cipőbe”. A tradíciók szerint a menyasszony apja becsúsztatott egy apró fémpénzt a lánya bal cipőjébe az esküvő előtt. Ma már kifejezetten erre tervezett pénzérméket is kaphatunk, hogy megfeleljünk ennek a régi szokásnak.

Régebben szokás volt az is, hogy a gyűrűvel együtt átadtak egy-egy arany vagy ezüst érmét is egymásnak a fiatalok. Ez a jólétet, szerelmet és testi-lelki-anyagi egyesülést jelképezte.

Forrás: eskuvohirek.hu

Time: 0.1075 ms | Memory: 9.39MB | Version: 2.0